Тематические сайты

Новости Украины

Скутерам ще недовго їздити безкоштовно

28 Февраля 2008

Скутеристам час вчити правила дорожнього руху. І шукати чеки на свій транспорт. Обіцяна ДАІ реєстрація мопедів і скутерів, яка планувалася з першого лютого цього року, відкладена через організаційні моменти  

 

- На сесії облради, де розглядалось питання про реєстрацію, ми задекларували, що спочатку проведемо роз'яснювальну кампанію, щоб довести це до відома всіх власників, які мають мопеди і скутери, - пояснив начальник облДАІ Микола Сіманчук. - Сьогодні ми знаходимось на підготовчому етапі. Необхідно підготувати бланки, номерні знаки і визначитися з базою реєстрації, картотекою, журналами і т.д. І вже з початку березня орієнтовно почнемо реєстрацію. 

Нагадаємо, що відповідно до рішення облради на мопедах, як і на авто та мотоциклах, мають бути номерні знаки. А підтвердження їх видачі - талон про реєстрацію. Також власники "малих" транспортних засобів (об’єм двигуна до 50 кубічних сантиметрів) повинні скласти іспити (тести) на отримання картки водія мопеда, яку треба буде пред’явити на вимогу працівника ДАІ. Тим, хто має посвідчення водія категорій А,В, С, D , Е, картки не потрібні.  

Запровадження новації ініціювало УМВС України у Вінницькій області. Обласна рада підтримала дану пропозицію, ухваливши рішення "Про порядок реєстрації мопедів з об’ємом двигуна до 50 кубічних сантиметрів, видачі талона про реєстрацію та картки водія мопеда".  

Як зареєструвати мопед та отримати картку на керування? 

Рухатися по дорозі на мопедах дозволяється тим, кому вже виповнилося 16 років. Але спершу слід звернутися до міжрайонного реєстраційно-екзаменаційного відділу (МРЕВ) для реєстрації свого транспортного засобу. Для цього слід мати такі документи: 

- паспорт громадянина України; 

- документи, що підтверджують придбання мопеда; 

- квитанції на оплату за номерний знак і реєстраційний талон. 

На огляд також подається транспортний засіб. 

Картку водія мопеда видадуть тим, хто пройде тестування. Із десяти запитань треба правильно відповісти на вісім із них. Для вивчення правил дорожнього руху ДАІ організовує курс лекцій. Власники мопедів можуть прослухати їх за місцем проживання (реєстрації). Брати участь у тестуванні дозволяється і тим, хто самостійно підготувався до випробувань. 

Якщо власник картки втратить її, йому доведеться повторно складати тести. За три порушення протягом календарного року, які будуть зафіксовані працівниками ДАІ, картка вилучається. Так само, як і за керування мопедом у нетверезому стані та скоєння ДТП. 

Усі дані про власника мопеда і його транспортний засіб заносяться в комп’ютерну базу. 

 

Коментар експерта 

Василь Поліщук, начальник УМВС України у Вінницькій області: 

- Те, що в загальному транспортному потоці на дорогах області збільшилася кількість мопедів, видно неозброєним оком. Керують ними наші діти, переважно неповнолітні, які ще сидять за шкільними партами. У них ні досвіду, ні практичних навичок, ні теоретичних знань. Збільшення кількості ДТП на дорогах області ми пов’язуємо в тому числі й із порушеннями правил дорожнього руху водіями мопедів. Тому й звернулися до облради з проханням про запровадження обліку та реєстрації "малих" транспортних засобів, а також видачі їх власникам карток водія. На мою думку, такий підхід до справи сприятиме впорядкуванню руху на дорогах області. З іншого боку, неповнолітні привчатимуться до відповідальності. Це піде їм лише на користь. 

 

Довідка 

На сайті auto.ria.ua вартість пропонованих мопедів та моторолерів із різного об'єму двигуном до 50 "кубиків" і вище коливається в межах 500 і до чотирьох тисяч доларів залежно від року випуску (моделі з 1995 до 2000 року), пробігу й технічних характеристик. 

 

Віктор СКРИПНИК, Василь КАБАНОВ 

Почитать ещё

1. Компания Apple уже представила новую модель смартфона основанной на 2-х ядерном процессоре А5, а также оснащенной восьми мегапиксельной камерой.
2. У Вас ещё нет в автомобиле GPS-навигатора, для этих целей можно использовать мобильные устройства Нокиа. С новой услугой Nokia Maps Вы имеете все возможности для полноценной GPS-навигации. Nokia Maps дает Вам возможность точной навигации при помощи голосовых подсказок.
3. Оформить полис Автогражданки (ОСГПО) за 5 минут можно тут
Стильная навороченная автомагнитола Cyclon SDV-7011 GPS, имеет: GPS-модуль, ТВ-тюнер, Поддержка RDS, Bluetooth, Громкую связь, Приглушение звука.
новости по тэгу: Украины
Автор: Віктор СКРИПНИК, Василь КАБАНОВ
Источник: http://lanos.com.ua/
<< Предыдущая
В марте бензин может подорожать на 20-25%
Следующая >>
Киевские таксисты приостановили свою работу в...

Почитать ещё