Тематические сайты

Новости Украины

Нова інструкція для інспектора ДАІ, яку повинен знати водій

13 Ноября 2011

Про нові правила спілкування працівників Державтоінспекції з водіями транспортних засобів 

 

Нова Інструкція приділяє більше уваги етикету 

 

Зустріч з працівником ДАІ - не найприємніше, що може трапитися з вами на дорозі. Ще менш приємно, якщо інспектор, що зустрівся, культурою не блищить і про права водія поняття не має. У такій ситуації найправильніше - пам'ятати свої права, чітко знати обов'язки інспектора і не давати йому розслабитися. 

 

Навчальним посібником для водія цілком може стати Інструкція з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС, що не так давно набрала чинності. З цього документа можна почерпнути немало корисного. 

 

Способи контролю 

 

Основними формами несення дорожньо-патрульної служби, як випливає з документа, є патрулювання на транспортних засобах, піше патрулювання, несення служби на постах (у тому числі стаціонарних), а також здійснення регулювально-розпорядчих дій, супровід транспортних засобів, ескорт посадових осіб і нагляд за дорожнім рухом. 

 

Цей самий нагляд здійснюється з використанням транспортних засобів і без них, відкритим, прихованим і змішаним способами (п. 13.2 Інструкції). 

 

Працівників ДАІ, що ведуть нагляд відкритим способом, водії помітять одразу, оскільки для цих цілей, як випливає з Інструкції, вони мають право використовувати службові транспортні засоби (автомобілі, мотоцикли і навіть автобуси, що раніше не практикувалося), що мають спеціальне кольорово-графічне забарвлення. Прихований нагляд ведеться на службових автомобілях, які розпізнавальних знаків не мають. А ось змішаний нагляд, це коли за вами спостерігають одразу з декількох транспортних засобів, частина з яких має спеціальне забарвлення, а частина немає. 

 

Описані в Інструкції і тактичні прийоми, які можуть застосовуватися працівниками ДАІ при патрулюванні. Будьте готові, що за вами можуть стежити, рухаючись в потоці транспортних засобів, на аварійно-небезпечних і найбільш напружених ділянках дороги, використовуючи спеціальні технічні засоби (з функцією фото-, кінозйомки і звукозапису), що працюють в автоматичному режимі, і при пішому патрулюванні, переміщаючись по тротуару або по узбіччю. 

 

Як поводитись з ГАІ пояснить адвокат киев нашої компанії. 

 

Зупинка на вимогу 

 

У Інструкції чітко прописані підстави для зупинки працівником ДАІ транспортного засобу і правила спілкування з громадянами. Під час звернення до водія працівник Державтоінспекції МВС зобов'язаний прикласти праву руку до головного убору, привітатися, чітко і зрозуміло назвати свою посаду, звання і прізвище, висловити вимогу про передачу водієм документів для перевірки, повідомити причину зупинки транспортного засобу і суть досконалого правопорушення (п. 15.5 Інструкції), на вимогу громадянина пред'явити службове посвідчення (п. 28.2 Інструкції). Цікаво, що раніше діюча Інструкція № 1111 от 13.11.2006 вітатися працівників ДАІ не примушувала. 

 

Отже, зупинка транспортного засобу допускається в таких випадках: 

 

1) порушення водієм Правил дорожнього руху; 

 

2) якщо характер руху транспортного засобу викликає підозру в здатності водія управляти ним (різка або періодична зміна напрямку руху і (або) швидкісного режиму); 

 

3) відсутність номерного знаку на транспортному засобі або наявність номерних знаків, які не відповідають вимогам стандартів, закріплені в невстановленому для цього місці, закриті іншими предметами або забруднені, що не дозволяє визначити символи знаку на відстані 20 метрів, а також управління транспортним засобом за відсутності талона про проходження державного техогляду (Інструкція 2006 року не мала такої деталізації і містила спільну фразу "приховані номерні знаки); 

 

4) наявність ознак, які свідчать про технічну несправність транспортного засобу (на жаль, самі ознаки в Інструкції не перераховані); 

 

5) наявність даних, які свідчать про причетність транспортного засобу, водія, пасажира або навіть вантажу до здійснення ДТП, злочину або адміністративного правопорушення; 

 

6) знаходження транспортного засобу в розшуку, а також наявність даних про використання транспортного засобу із протиправною метою; 

 

7) необхідність опитування водія або пасажира про обставини вчиненого ДТП, адмінправопорушення або злочину, свідками якого вони були або могли бути; 

 

8) необхідність залучення водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам міліції або як свідка для оформлення адміністративних матеріалів; 

 

9) проведення цільових заходів (операцій, відпрацювань, оперативних планів) для перевірки документів на право користування і управління транспортним засобом, а також документів на транспортний засіб, вантаж; 

 

10) виконання рішення уповноважених на те державних органів про обмеження або заборону руху; 

 

і дві нових, раніше відсутніх в Інструкції, підстави: 

 

11) якщо технічне перебування транспортного засобу або спосіб кріплення вантажу на ньому створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху; 

 

12) порушення певного порядку встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв. 

 

А ось положення, що забороняє зупинку транспортного засобу без підстав, і норма, приписуюча проводити зупинку транспортного засобу на мінімально короткий термін, з нової Інструкції зникли. 

 

Вас не наздоженуть 

 

Взамін з'явилася норма, що дозволяє проводити заходи щодо тимчасового затримання транспортного засобу не лише шляхом доставления на штрафплощадку, але і блокуванням за допомогою технічних пристроїв (п. 16.1.2 Інструкції). 

 

Ще одна новина: тепер патрульній службі категорично заборонено переслідування транспортних засобів на службових автомобілях (автобусах, мотоциклах), які не мають спеціальних світлових і звукових пристроїв, і тим більше на власних або приватних транспортних засобах, а також переслідування водіїв мопедів. До цих пір було заборонено тільки переслідування водіїв мотоциклів без шлемів (крім випадків, коли є інформація про здійснення ними злочини), а також переслідування водіїв, що допустили незначні порушення ПДД, якщо небезпека порушення вже минула. 

 

Чого не може робити|чинити| інспектор? 

 

Крім того, під час патрулювання інспекторові ДАІ заборонено вступати в розмови з учасниками дорожнього руху по питаннях, які не мають відношення до служби; звертатися до учасників дорожнього руху на "ти"; використовувати загрозливі або ображаючі жести, допускати при спілкуванні зверхній тон, грубість, неввічливий виклад зауважень, вирази, репліки, які ображають людську гідність, погрози, а також пред'являти безпідставні звинувачення (п. 18.7 Інструкції). 

 

Ще цікавий момент. Згідно п. 18.10 нової Інструкції, працівникам ДАІ заборонено під час несення служби використовувати технічні засоби і прилади, які не сертифіковані в Україні і не пройшли перевірку або мають свідоцтво про перевірку, термін якого закінчився. Це положення ставить поза законом сумнозвісний пристрій "Візир", що не має жодного сертифікату відповідності. 

 

 

 

ВИСНОВОК 

 

В цілому нова Інструкція містить більше норм, спрямованих на підвищення культурного рівня особового складу Державтоінспекції, хоча в деяких моментах поступається старій Інструкції (як у випадку із зникненням норми про заборону безпідставної зупинки). Може, звичайно, в Міністерстві вирішили, що це і так зрозуміло, але з точки зору водія пряма вказівка працівникові ДАІ на межі його повноважень ніколи зайвим не буває. Якщо вам не пощастило і інспектор, що зустрівся, Інструкцію не шанує, то його дії можна і потрібно оскаржувати.

Почитать ещё

1. Компания Apple уже представила новую модель смартфона основанной на 2-х ядерном процессоре А5, а также оснащенной восьми мегапиксельной камерой.
2. У Вас ещё нет в автомобиле GPS-навигатора, для этих целей можно использовать мобильные устройства Нокиа. С новой услугой Nokia Maps Вы имеете все возможности для полноценной GPS-навигации. Nokia Maps дает Вам возможность точной навигации при помощи голосовых подсказок.
3. Оформить полис Автогражданки (ОСГПО) за 5 минут можно тут
Стильная навороченная автомагнитола Cyclon SDV-7011 GPS, имеет: GPS-модуль, ТВ-тюнер, Поддержка RDS, Bluetooth, Громкую связь, Приглушение звука.
новости по тэгу: Украины
Источник: http://postanova.org/
<< Предыдущая
Когда инспектор ГАИ может заглянуть под капот
Следующая >>
Рада решила повысить штрафы пьяным водителям в...